L’estat espanyol en tota la seva amplitud -actors polítics, aparell d’estat, mèdia, grans empreses de l’IBEX-35, etc.- utilitza tots els recursos a l’abast per propagar urbi et orbi la idea que el Procés porta associat un deteriorament de l’economia catalana i que, per tant, perjudica el benestar dels seus ciutadans.

Tanmateix, avui, un any després de l’1-O, les dades de l’economia catalana desmenteixen categòricament el discurs de la por. El PIB català ha crescut al 2017 un 3,4%, tres dècimes per sobre de l’espanyol (3,1%) i deu per sobre de la mitjana europea (2,4%). Les exportacions i inversió estrangera estan fulminant tots els rècords històrics des de fa anys i l’atur és del 10,6%, quatre punts per sota de la mitjana espanyola que és del 14,5%. I això sense tenir en compte l’estratosfèric dèficit fiscal, que drena any rere any recursos necessaris, o la manca d’inversions en infraestructures cabdals, que no només fa perdre empenta a l’economia catalana (corredor mediterrani) sinó també malmet la  qualitat de vida dels catalans, siguin independentistes o no (servei de Rodalies).

Hem convidat al professor Albert Carreras, catedràtic i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Pompeu Fabra i ex-secretari general del Departament d’Economia i Coneixement del Govern de Catalunya per parlar-ne. Amb ell, en el proper dinar-col·loqui Àgora de Sobirania i Justícia, intentarem determinar, mitjançant l’anàlisi objectiva i rigorosa de les dades, l’impacte (si n’hi ha cap) del Procés en l’evolució de l’economia catalana aquests darrers anys.

A més a més, tindrem amb nosaltres l’Àlex Font Manté, cap d’Economia del diari ARA. Font Manté i el seu equip han reconstruït en un celebrat reportatge la cadena d’incidents que abocà al trasllat de 3.700 seus socials d’empreses fora de Catalunya, segons dades d’un informe recent impulsat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. A través de diferents empreses públiques com Adif, Renfe, RTVE, i altres, l’Estat retirà dipòsits de CaixaBank i Banc de Sabadell per valor de milers de milions d’euros, 24 hores després de l’1-O. L’executiu de Rajoy i Felip VI pressionaren, de forma coordinada, a empresaris i directius per forçar la “fuga” de bancs, grans empreses i multinacionals després de l’aprovació del decret-llei del 6 d’octubre que facilitava la mobilitat de seus socials de societats mercantils entre comunitats autònomes. En parlarem també durant el col·loqui.

L’esdeveniment se celebrarà dimecres, 28 de novembre, des de les 2 fins a 2/4 de 5 de la tarda, al Saló dels Camps Elisis del restaurant Pomarada (passeig de Gràcia, 78, pral., Barcelona).

El preu del cobert és de 25€ pels socis i 35€ pels no-socis.

Pots fer la teva inscripció a alicia.casals@sij.cat

T’hi esperem!

 

Cartell dissenyat per Xavier Grabulosa